Дезі бій – фейкам відбій: у Володимирі студенти вчилися перевіряти інформацію

23 Червня 2023, 17:15
Студенти фахового коледжу 670
Студенти фахового коледжу

Студенти фахового коледжу у Володимирі вчилися відрізняти правдиві новини від фейкових.

Гурток з медіаграмотності Район.Діти для студентів коледжу 21 червня провела журналістка національної мережі гіперлокальних медіа Район.in.ua Тетяна Палаєвська.

Темою заняття були фейки та боти, які розносять неправдиву інформацію у соцмережах.

Медійниця розповіла, що для того аби не втрапити в пастку неправдивої інформації, важливо розібратися, хто та з якою метою поширив фейк, звернути увагу на дату публікації (часто поширюють старі новини та фейки) та на деталі. Щоб перевірити інформацію варто увімкнути логіку та вимкнути емоції.

Було також озвучено, що у боротьбі з фейками та дезінформацією можна використовувати різні інструменти: перевірку зображень, першоджерел, доменів, сайтів, авторів тощо.

Слід зауважити, що студенти фахового коледжу непогано орієнтуються у тому, що таке фейк, маніпуляція та таке явище як ІПСО. Щодо останнього, то діти навіть навели кілька дуже вдалих прикладів і розповіли, як самим доводилося реагувати на прояви інформаційно-психологічної операції.

На занятті не оминули увагою й неправдиві фотоповідомлення, яких останнім часом побільшало у соцмережах. Розібрали кілька фото, які масово поширювали в контексті чергового злочину росіян, – підриву дамби на Каховській ГЕС.

Дискутували також про маніпуляції, про те що їх автори зазвичай подають інформацію однобоко та спотворюють причинно-наслідкові зв’язки. Говорили про засилля російської пропаганди в українському інформаційному просторі, про її якість.

Далі була гра «Правда/неправда» в ході якої студенти повинні були з назви новини зробити висновок чи правдива вона  і аргументувати свою відповідь. Із завданням вихованці коледжу справились можна сказати на «відмінно».

На завершення заняття журналістка національної мережі гіперлокальних медіа коротко розповіла учням про проєкт «Брехунець», про фактчекерів проєкту, які працюють над розвінчуванням фейків, маніпуляцій, дезінформацій.

Нагадаємо, національна мережа гіперлокальних видань Район.in.ua проводить для волинських школярів заняття гуртків з медіаграмотності. Такі зустрічі зі школярами будуть проходити протягом року. Учасниками гуртків можуть стати діти віком від 12 років, які проживають у громадах Волині: Поромівській, Любомльській, Володимирській, Шацькій, Павлівський, Рожищенській, Ковельській, Ратнівській та інших громадах.

Мета проєкту – навчити волинських школярів базових знань з медіаграмотності, основних навичок журналістів, фотографів, відеографів, ведучих,  практичні поради щодо фактчекінгу, дізнатися, як використовувати медійність у майбутній професії.

Нагадаємо, деякі слухачі зможуть пройти журналістську практику в мережі Район.in.ua.

Читайте також:  На Волині стартує мережа Район.Діти

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024