Шукали фейки і розпізнавали deepfake: володимирські студенти вчилися протистояти пропаганді

25 Січня 2024, 16:25
Студенти 2-Р курсу з куратором Ольгою Шостак 1404
Студенти 2-Р курсу з куратором Ольгою Шостак

У Володимирському фаховому педагогічному коледжі ім. Агатангела Кримського під час гуртка «Район.Діти» студенти грали в антифейкову гру «НотаЄнота».

Заняття провела викладачка гуртка  з медіаграмотності та редакторка Район.Закордон Тетяна Палаєвська  23 січня.

Студенти 2-Р курсу (куратор Ольга Шостак) створили три команди: «Бандерики, «Зухвалі українці» та «Баба Надя». Учасники гри з креативністю підійшли до організаційних моментів, особливо до вибору назв команд. Як пояснили самі студенти, назва команди «Баба Надя» – це прототип жінки, яка начебто банкою з консервацією збила ворожого дрона.

Команди випробовували свої знання та ерудицію у чотирьох раундах гри. Вчилися розбирати інформаційні вкиди, шукати медіаманіпуляцію, діпфейки. На практиці засвоювали ті маркери, завдяки яким можна навчитися відрізняти правдиву інформацію від неправдивої.

Кожне питання, на яке відповідали учасники,  мало пояснення – контекст, додаткову інформацію чи тлумачення причинно-наслідкових зв'язків.

«Під час гри ми постійно наголошували, що у нинішньому насиченому інфопросторі дуже важливо розрізняти ворожі наративи. А ще вміти правильно їх тлумачити й реагувати на них», – розповіла Тетяна Палаєвська.

Переможцями гри стала команда «Баба Надя». Студенти сам цієї команди врятували херсонського єнота з пропагандистського полону російських окупантів. Другими були «Бандерики» і третє місце  – у «Зухвалих українців».

Команди отримали дипломи та наліпки. А також нові знання та незабутні враження.

Читайте також:  На Волині стартує мережа Район.Діти

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024